Utenatt i stuga

Sverige är fantastiskt!! Visst kan det gå tokigt ibland i byråkrati, resursbrist och regelverk där enskilda människor kommer i kläm men vi har en stark grund att stå på och som för det mesta och för de flesta faller väl ut. Vår allemansrätt är såklart fundamentet för vårat kära friluftsliv, men något som faktiskt är större än vad de flesta människor känner till är vårat nätverk av öppna och i många fall helt kostnadsfria raststugor runt om i landet! Och många (jag skulle säga ALLA) går att övernatta i med varierande bekvämlighet.

Saker att tänka på:

Regler
Det finns många olika förvaltare av stugor runt om i Sverige och regler kan skilja dem emellan, men några generella reglar skulle jag vilja säga är följande:

  • Stäng dörrar och fönster innan du lämnar stugan!
  • Kontrollera att elden brunnit ut i kaminen!
  • Använd ABSOLUT INTE vatten för att släcka elden i kaminen!
  • Städa efter dig!
  • Ta med alla sopor!
  • I de stugor som inte är bokningsbara så gäller regeln att alla som anländer och vill tillbringa natten i stugan skall beredas plats, ingen enskild besökare har alltså rätten att hävda stugan som sin!
  • Man kan inte räkna med att stugan är allergisanerad, hundar är oftast tillåtna i stugan men skall såklart hållas kopplade.

Kom tidigt!
Störst chans att få välja sängplats när risken är att fler ansluter till stugan är att komma relativt tidigt! Går man senare ut till stugan så är risken att platserna redan är upptagna och man får sova på golvet i något hörn, men å andra sidan kanske man träffar några härliga människor på köpet 🙂

Ljus är lyx och ger ett mjukt och mysigt ljus i hela stugan under den mörkare delen av året!

Kamin
Det finns många olika typer av kaminer runt om i våra stugor, det finns skorstenar med spjäll och utan, några kräver lite extra arbete för att få eld i och några är lätta att tända. Men några tumregler man kan tänka på är:

Elda inte för hårt:
Det kan vara mysigt med en varm stuga, men att trycka in för mycket ved och ställa luckan på glänt för att få rejält ”drag” är sällan en bra ide i längden. För det första tar veden slut snabbare, för det andra är det mer vanligt att man övereldar och slutar med att man får sova i 30 grader vilket inte är särskilt skönt och det tredje och kanske viktigaste är att risken finns att man faktiskt eldar sönder kaminen, eller antända något i kaminens närhet.

Låt kaminen självsläckas:
Det är absolut förbjudet att släcka elden i en kamin med vatten! Planera din eldning så att den hinner brinna ut innan du skall gå, och ligger det lite glöd kvar och pyr är det inte hela världen att lämna kaminen så, men öppna luftventilen (som de flesta kaminer har) så att glöden brinner ut så snabbt och effektivt som möjligt.

Ge och ta
Ta med det du vet att du kommer att behöva, ibland finns det tändstickor, ljus och matlagningsutrustning i stugan men det är inget man kan räkna med och jag tycker personligen att om man tar något ur stugan mer än några tändsstickor (förutsatt att det inte är de sista) så lämnar man också något efter sig. Kanske tog du med dig några ljus du inte använde? Kanske en kortlek som ändå är ganska sliten? En burk kaffe? Vad det än är så är det bättre att lägga till något i stugan snarare än att tömma den.

Hugg ved!
Samma tankesätt som ovan gäller även veden i en stuga, i många stugor jag besökt har den färdighuggna veden varit sparsam, däremot finns det för det mesta ett stort förråd av osågad och ohuggen ved. Är man ovan att såga och hugga ved så är detta ett perfekt tillfälle att öva på denna färdighet! Jag funderar på att skriva ett inlägg om detta specifikt tillsammans med lite information om olika sätt att elda i kamin. Men räkna inte med att varken såg eller yxa ute vid stugan är i särskilt bra skick och ibland får du nöja dig med en kort friluftsyxa för att hugga stora kubbar och det kan vara en utmaning såklart 🙂 och VAR FÖRSIKTIG!

Laga mat
Att laga mat i stugan på spisen kan ofta fungera bra, men på många kamin-modeller krävs det att man pressar kaminen ganska hårt för att kunna koka vatten, finns det grillplats vid stugan (vilket det ofta finns) så kan det vara en bra ide att laga mat ute.

Oljeljus!
En rekommendation är att alltid ta med sig sk. oljeljus som ofta säljs som gravljus. Dessa är relativt säkra att ha tända under lång tid, och brinner också väldigt länge, något som underlättar på den mörkare delen av året då man kan behöva lite grundljus för att kunna orientera sig inne i stugan mitt i natten.

Länktips

I min artikel om vindskydd länkar jag till Vindskyddskartan där också många av de öppna stugorna finns representerade med bild och information.

Det finns också en bok som behandlar ämnet och tipsar om många fina stugor runt om i Sverige: Artikel om Stuglandet hos Friluftsfrämjandet

Och glöm inte att lämna stugan i samma eller bättre skick än du fann den!

Sov gott!

Utenatt i hammock

Kanske har ni en klassisk ”Hammock” hemma i villaträdgården? En trä eller metalkonstruktion som håller upp en typ av gunga med bekväma sittplatser där man en varm sommarnatt säkert kunde somna för att sedan vakna av att ha blivit myggbiten eller att regnet satt igång, något som dessa konstruktioner hanterade ganska dåligt och därför sov man inte någon längre stund i dessa annat än varma torra sommardagar.

Men nu är det ju inte den typ av ”Hammock” detta inlägg handlar om, och den moderna och mer frilufts-relaterade varianten av hammock syftar mer till den engelska betydelsen av ordet dvs. ”hängmatta”.

Hammock utan tarp

En hammock kräver två träd med ett visst minimum och maximum avstånd (detta är beroende av vilken produkt man köper och finns oftast benämnt i produktbeskrivningen. Jag kommer inte att gå in på någon specifik produkt i detta inlägg, det bästa är att lära sig sin utrustning oavsett vad men köper, hyr eller lånar.

Saker att tänka på:

Mygg
En hammock med integrerat myggnät är helt klart att föredra, nätet skapar också en viss miljö inne i ”kokongen” med lite mer stillastående luft vilket kan upplevas lite varmare än utanför, något som kan vara trevligt om det är lite kyligare ute.

Vind, Regna och Kyla
Hammock är främst ett sommarnöje och särskilt om man är nybörjare.. Det är inte heller den bästa konstruktionen vid regn och blåst eftersom det finns ett antal öppna vinklar där vind och regna kan ta sig in. De flesta hammocks kommer med eller bör kompletteras med en s.k Tarp som är en presenning som man spänner upp ovanför hammocken för att hålla den regn och vindskyddad. Isoleringen underifrån är dessutom obefintlig och vid lite kallare väder krävs bra liggunderlag eller att man investerar i en sk. Quilt/Underblanket som man spänner upp under hammocken och som blir som ett isolerande lager.

Uppspänning
För att hammocken skall kännas stabil och vara skön att sova i (inte säcka för mycket) så är det ganska viktigt hur man spänner upp den och att man spänner upp den med knopar som inte kommer att löpa ut med tiden utan håller en konstant spänning och ändå är relativt lätt att lösa upp när det är dags att riva sovplatsen. Många hammocks kommer med färdiga system så som spännband och krokar av olika slag eller långa snören där det finns väl beskrivna knopar för att säkra snöret kring trädet. Att nämna en typ av lösning vore att förvirra tycker jag, det är bättre att söka information om den produkt man tänkt använda och se det föreslagna sättet att spänna upp just den produkten!

Tilläggas bör att en natt i en hammock kan vara en fantastisk upplevelse, man gungas till sömn och sover ofta väldigt bra. Men det kan krävas lite övning innan man får till rätt uppspänning och rätt sovställning för att kunna njuta fullt ut! Men det är aldrig för sent att prova!

Sov gott!

Utenatt i vindskydd

Att besöka ett fast vindskydd för att ta skydd, laga mat eller bara ha en trevlig stund är det många som gjort vid olika utflykter och vandringar.

Oftast är vindskydden väl utrustade med gott om ved och en välordnad grillplats, ofta ligger också vindskyddet på en plats med vacker utsikt värd en rast. Men att sova i ett vindskydd kan för många vara ganska främmande trots att det är ett mycket trevligt sätt att tillbringa en natt i det fria, med lite extra luftig känsla.

Vindskydd finns i många olika varianter och inte alla lämpliga sig för övernattning. Det man letar efter är ett vindskydd med trägolv och en yta tillräckligt stor att ligga på, i några vindskydd finns det inget golv men bänkar tillräckligt breda att sova på. Vindskyddens Rolls Royce vad gäller övernattning är ett klassiskt vindskydd med heltäckande golv som dessutom är förhållandevis tätt (inga stora glipor mellan brädorna).

Relaterad bild
Ett lämpligt vindskydd
Bildresultat för vindskydd
Mindre lämpligt vindskydd för övernattning

Saker att tänka på:

Vinden & kyla:
Är det blåsigt och vinden ligger i från ”fel” håll så kan nattens vila bli lite extra störd, men inget som inte en bra sovsäck kan lösa, försök hitta bästa läsidan i skyddet. Att sova i vindskydd på vintern kräver mycket bra liggunderlag och sovsäck, men känslan att ligga helt ute i den friska luften är fantastisk!

Ett vindskydd i skogarna vid Järbo

Mygg:
Om det är en aktiv period för mygg så kommer kvällen innan solnedgång kräva att man håller igång elden och smörjer in sig rejält med myggmedel. Men man skall veta att myggens aktivitet minskar rejält i och med att solen går ner (de går och lägger sig helt enkelt).

Underlaget:
Många vindskydd har ett ganska grovt material i golvet och det kan finnas stickor, barr, spikhuvuden eller annat ”skräp” som utgör en risk för ditt liggunderlag. Har du ett uppblåsbart underlag är detta värt att tänka på. Ta med ett extra oömt underlag eller presenning som skydd, eller var noga med att ”städa” och kontrollera golvet innan du lägger ut ditt underlag.

Vindskyddskarta

Det finns ett antal olika kartor man kan hitta på nätet där olika grupper underhåller positioner och information om diverse vindskydd och stugor. Den jag vanligtvis använder är den karta som underhålls av Facebook-gruppen Vindskydd i Norden. En länk till kartan kan ni finna här, men jag hoppas ni även går med i gruppen och rapporterar in mer detaljerad och färsk information om vindskyddet till gruppen om ni besöker någon av dem. Notera också att det kan vara svårt att veta hur lämpligt ett vindskydd är för övernattning om det inte finns någon specifik information på kartan. Är man osäker och ovan är det bäst att gå på kända ställen eller åka ut och kontrollera lämpligheten innan.

Vindskyddskartan

Tänk på att alltid lämna skyddet som ni fann det eller gärna i ännu bättre skick!

”Leave nothing but footprints!”

Sov gott!

Visionen är otydlig…

Vision, mål, drömmar, små steg? Vad vill man och hur når man dit? Många människor har stora drömmar, specifika intressen. vet precis vad de vill!

Vi uppmanas att drömma, formulera visioner och mål, ta många små steg, utvecklas i ”rätt” riktning, hitta meningen med livet!

En vision är ett koncept som handlar om att formulera ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet utan är mer en formulering av en utopi som man kan ha att sikta på.

Men tänk om man är en människa som är ganska nöjd med livet, inte ser någon större förbättringspotential, inte känner att det finns någon vision att formulera? Hur gör man då?

Jag kommer under hösten i år att försöka formulera min vision för livet genom att söka upp människor och situationer där jag kan diskutera detta och komma vidare i min utveckling.

Att lägga ut mina tjänster som upplevelsekonsult är ett led i detta, jag älskar att stötta och leda människor i denna typ av situationer, jag har mycket erfarenhet av det och vill även utvecklas mer!

Ha de!
/T