Utenatt i hammock

Kanske har ni en klassisk ”Hammock” hemma i villaträdgården? En trä eller metalkonstruktion som håller upp en typ av gunga med bekväma sittplatser där man en varm sommarnatt säkert kunde somna för att sedan vakna av att ha blivit myggbiten eller att regnet satt igång, något som dessa konstruktioner hanterade ganska dåligt och därför sov man inte någon längre stund i dessa annat än varma torra sommardagar.

Men nu är det ju inte den typ av ”Hammock” detta inlägg handlar om, och den moderna och mer frilufts-relaterade varianten av hammock syftar mer till den engelska betydelsen av ordet dvs. ”hängmatta”.

Hammock utan tarp

En hammock kräver två träd med ett visst minimum och maximum avstånd (detta är beroende av vilken produkt man köper och finns oftast benämnt i produktbeskrivningen. Jag kommer inte att gå in på någon specifik produkt i detta inlägg, det bästa är att lära sig sin utrustning oavsett vad men köper, hyr eller lånar.

Saker att tänka på:

Mygg
En hammock med integrerat myggnät är helt klart att föredra, nätet skapar också en viss miljö inne i ”kokongen” med lite mer stillastående luft vilket kan upplevas lite varmare än utanför, något som kan vara trevligt om det är lite kyligare ute.

Vind, Regna och Kyla
Hammock är främst ett sommarnöje och särskilt om man är nybörjare.. Det är inte heller den bästa konstruktionen vid regn och blåst eftersom det finns ett antal öppna vinklar där vind och regna kan ta sig in. De flesta hammocks kommer med eller bör kompletteras med en s.k Tarp som är en presenning som man spänner upp ovanför hammocken för att hålla den regn och vindskyddad. Isoleringen underifrån är dessutom obefintlig och vid lite kallare väder krävs bra liggunderlag eller att man investerar i en sk. Quilt/Underblanket som man spänner upp under hammocken och som blir som ett isolerande lager.

Uppspänning
För att hammocken skall kännas stabil och vara skön att sova i (inte säcka för mycket) så är det ganska viktigt hur man spänner upp den och att man spänner upp den med knopar som inte kommer att löpa ut med tiden utan håller en konstant spänning och ändå är relativt lätt att lösa upp när det är dags att riva sovplatsen. Många hammocks kommer med färdiga system så som spännband och krokar av olika slag eller långa snören där det finns väl beskrivna knopar för att säkra snöret kring trädet. Att nämna en typ av lösning vore att förvirra tycker jag, det är bättre att söka information om den produkt man tänkt använda och se det föreslagna sättet att spänna upp just den produkten!

Tilläggas bör att en natt i en hammock kan vara en fantastisk upplevelse, man gungas till sömn och sover ofta väldigt bra. Men det kan krävas lite övning innan man får till rätt uppspänning och rätt sovställning för att kunna njuta fullt ut! Men det är aldrig för sent att prova!

Sov gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.