Utenatt i stuga

Sverige är fantastiskt!! Visst kan det gå tokigt ibland i byråkrati, resursbrist och regelverk där enskilda människor kommer i kläm men vi har en stark grund att stå på och som för det mesta och för de flesta faller väl ut. Vår allemansrätt är såklart fundamentet för vårat kära friluftsliv, men något som faktiskt är större än vad de flesta människor känner till är vårat nätverk av öppna och i många fall helt kostnadsfria raststugor runt om i landet! Och många (jag skulle säga ALLA) går att övernatta i med varierande bekvämlighet.

Saker att tänka på:

Regler
Det finns många olika förvaltare av stugor runt om i Sverige och regler kan skilja dem emellan, men några generella reglar skulle jag vilja säga är följande:

  • Stäng dörrar och fönster innan du lämnar stugan!
  • Kontrollera att elden brunnit ut i kaminen!
  • Använd ABSOLUT INTE vatten för att släcka elden i kaminen!
  • Städa efter dig!
  • Ta med alla sopor!
  • I de stugor som inte är bokningsbara så gäller regeln att alla som anländer och vill tillbringa natten i stugan skall beredas plats, ingen enskild besökare har alltså rätten att hävda stugan som sin!
  • Man kan inte räkna med att stugan är allergisanerad, hundar är oftast tillåtna i stugan men skall såklart hållas kopplade.

Kom tidigt!
Störst chans att få välja sängplats när risken är att fler ansluter till stugan är att komma relativt tidigt! Går man senare ut till stugan så är risken att platserna redan är upptagna och man får sova på golvet i något hörn, men å andra sidan kanske man träffar några härliga människor på köpet 🙂

Ljus är lyx och ger ett mjukt och mysigt ljus i hela stugan under den mörkare delen av året!

Kamin
Det finns många olika typer av kaminer runt om i våra stugor, det finns skorstenar med spjäll och utan, några kräver lite extra arbete för att få eld i och några är lätta att tända. Men några tumregler man kan tänka på är:

Elda inte för hårt:
Det kan vara mysigt med en varm stuga, men att trycka in för mycket ved och ställa luckan på glänt för att få rejält ”drag” är sällan en bra ide i längden. För det första tar veden slut snabbare, för det andra är det mer vanligt att man övereldar och slutar med att man får sova i 30 grader vilket inte är särskilt skönt och det tredje och kanske viktigaste är att risken finns att man faktiskt eldar sönder kaminen, eller antända något i kaminens närhet.

Låt kaminen självsläckas:
Det är absolut förbjudet att släcka elden i en kamin med vatten! Planera din eldning så att den hinner brinna ut innan du skall gå, och ligger det lite glöd kvar och pyr är det inte hela världen att lämna kaminen så, men öppna luftventilen (som de flesta kaminer har) så att glöden brinner ut så snabbt och effektivt som möjligt.

Ge och ta
Ta med det du vet att du kommer att behöva, ibland finns det tändstickor, ljus och matlagningsutrustning i stugan men det är inget man kan räkna med och jag tycker personligen att om man tar något ur stugan mer än några tändsstickor (förutsatt att det inte är de sista) så lämnar man också något efter sig. Kanske tog du med dig några ljus du inte använde? Kanske en kortlek som ändå är ganska sliten? En burk kaffe? Vad det än är så är det bättre att lägga till något i stugan snarare än att tömma den.

Hugg ved!
Samma tankesätt som ovan gäller även veden i en stuga, i många stugor jag besökt har den färdighuggna veden varit sparsam, däremot finns det för det mesta ett stort förråd av osågad och ohuggen ved. Är man ovan att såga och hugga ved så är detta ett perfekt tillfälle att öva på denna färdighet! Jag funderar på att skriva ett inlägg om detta specifikt tillsammans med lite information om olika sätt att elda i kamin. Men räkna inte med att varken såg eller yxa ute vid stugan är i särskilt bra skick och ibland får du nöja dig med en kort friluftsyxa för att hugga stora kubbar och det kan vara en utmaning såklart 🙂 och VAR FÖRSIKTIG!

Laga mat
Att laga mat i stugan på spisen kan ofta fungera bra, men på många kamin-modeller krävs det att man pressar kaminen ganska hårt för att kunna koka vatten, finns det grillplats vid stugan (vilket det ofta finns) så kan det vara en bra ide att laga mat ute.

Oljeljus!
En rekommendation är att alltid ta med sig sk. oljeljus som ofta säljs som gravljus. Dessa är relativt säkra att ha tända under lång tid, och brinner också väldigt länge, något som underlättar på den mörkare delen av året då man kan behöva lite grundljus för att kunna orientera sig inne i stugan mitt i natten.

Länktips

I min artikel om vindskydd länkar jag till Vindskyddskartan där också många av de öppna stugorna finns representerade med bild och information.

Det finns också en bok som behandlar ämnet och tipsar om många fina stugor runt om i Sverige: Artikel om Stuglandet hos Friluftsfrämjandet

Och glöm inte att lämna stugan i samma eller bättre skick än du fann den!

Sov gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *