Utenatt i vindskydd

Att besöka ett fast vindskydd för att ta skydd, laga mat eller bara ha en trevlig stund är det många som gjort vid olika utflykter och vandringar.

Oftast är vindskydden väl utrustade med gott om ved och en välordnad grillplats, ofta ligger också vindskyddet på en plats med vacker utsikt värd en rast. Men att sova i ett vindskydd kan för många vara ganska främmande trots att det är ett mycket trevligt sätt att tillbringa en natt i det fria, med lite extra luftig känsla.

Vindskydd finns i många olika varianter och inte alla lämpliga sig för övernattning. Det man letar efter är ett vindskydd med trägolv och en yta tillräckligt stor att ligga på, i några vindskydd finns det inget golv men bänkar tillräckligt breda att sova på. Vindskyddens Rolls Royce vad gäller övernattning är ett klassiskt vindskydd med heltäckande golv som dessutom är förhållandevis tätt (inga stora glipor mellan brädorna).

Relaterad bild
Ett lämpligt vindskydd
Bildresultat för vindskydd
Mindre lämpligt vindskydd för övernattning

Saker att tänka på:

Vinden & kyla:
Är det blåsigt och vinden ligger i från ”fel” håll så kan nattens vila bli lite extra störd, men inget som inte en bra sovsäck kan lösa, försök hitta bästa läsidan i skyddet. Att sova i vindskydd på vintern kräver mycket bra liggunderlag och sovsäck, men känslan att ligga helt ute i den friska luften är fantastisk!

Ett vindskydd i skogarna vid Järbo

Mygg:
Om det är en aktiv period för mygg så kommer kvällen innan solnedgång kräva att man håller igång elden och smörjer in sig rejält med myggmedel. Men man skall veta att myggens aktivitet minskar rejält i och med att solen går ner (de går och lägger sig helt enkelt).

Underlaget:
Många vindskydd har ett ganska grovt material i golvet och det kan finnas stickor, barr, spikhuvuden eller annat ”skräp” som utgör en risk för ditt liggunderlag. Har du ett uppblåsbart underlag är detta värt att tänka på. Ta med ett extra oömt underlag eller presenning som skydd, eller var noga med att ”städa” och kontrollera golvet innan du lägger ut ditt underlag.

Vindskyddskarta

Det finns ett antal olika kartor man kan hitta på nätet där olika grupper underhåller positioner och information om diverse vindskydd och stugor. Den jag vanligtvis använder är den karta som underhålls av Facebook-gruppen Vindskydd i Norden. En länk till kartan kan ni finna här, men jag hoppas ni även går med i gruppen och rapporterar in mer detaljerad och färsk information om vindskyddet till gruppen om ni besöker någon av dem. Notera också att det kan vara svårt att veta hur lämpligt ett vindskydd är för övernattning om det inte finns någon specifik information på kartan. Är man osäker och ovan är det bäst att gå på kända ställen eller åka ut och kontrollera lämpligheten innan.

Vindskyddskartan

Tänk på att alltid lämna skyddet som ni fann det eller gärna i ännu bättre skick!

”Leave nothing but footprints!”

Sov gott!

En tanke på “Utenatt i vindskydd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.